söndag 30 november 2014

Äventyr ut i okända bokmarker..

Jag har läst Slutna Rum (originaltitel "The Keep") av en författare som heter Jennifer Egan. När jag först plockade upp boken på biblioteket kände jag varken till boken eller författaren. Jag tycker om att göra små litterära äventyr ut på okänt vatten då och då...Det var en annorlunda läsupplevelse. Genom hela boken pendlade jag mellan att inte riktigt tycka om den, till att sitta och läsa som uppslukad. Det var mycket jag tyckte om, mycket som inte riktigt var min stil alls.

Större delen av handlingen är en "berättelse i berättelsen". Det är en man som sitter fängslad i ett amerikanskt fängelse som skriver ner bokens story i en skrivarkurs, och lyckas genom det skapa ett band med den kvinnliga kursledaren.

Vad han skriver handlar om en man känd som Danny. I jakt på jobb hamnar Danny på ett ödsligt slott i östra Europa där han ska jobba åt en kusin som försöker få slottet till ett hotell. I slottet är alla moderniteter strängt förbjudna, idén är att man ska hitta tillbaka till något primitivt urtillstånd där man får vara och hitta sig själv, någonting som driver Danny näst intill vansinnig då han är beroende av kommunikation. I synnerligt modern kommunikation som internet och mobiltelefoni.

Hans vistelse på slottet blir riktigt surrealistiskt och bitvis sugs jag riktigt in i känslan av att plötsligt vara där, isolerad ifrån allt och verkligen tvingas se sig själv.

Mot slutet skruvar historien till sig ganska rejält, bitvis på sätt som man såg komma, och bitvis på sätt som gjorde mig överraskad!

Ett lyckat äventyr ut i okända bokmarker.

Boken kan köpas på Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar