tisdag 30 december 2014

Barnflickan

Jag har precis läst ut Barnflickan av författaren Hanna von Corswant, Barnflickan är hennes debutbok och debutböcker tycker jag alltid är lite extra spännande att få sätta tänderna i!


Utgångspunkten för berättelsen tycker jag är helt underbar. En ung svensk flicka flyttar ner till ett stort gammalt hus i Frankrike för att jobba som au pair. Väldigt snabbt förstår man att det här blir historia om mystiska rum, konstiga ljud om nätterna och märkliga människor med mörka hemligheter.

Tyvärr måste jag säga att jag ganska snabbt in i boken började märka saker som störde läsandet. Jag upplevde ofta att texten bara "malde på" utan att riktigt säga någonting nytt eller intressant, ofta kändes det som om jag kunde hoppa över stora textmassor utan att missa någonting. Det här var genomgående genom hela boken och drog ner upplevelsen.

Författaren experimenterar även med att låta olika saker flätas samman i berättandet på ett sätt som jag inte upplevde riktigt fungerade. En sak händer, och sedan utan paus eller förklaring är läsaren i Karins förflutna hemma i Sverige. jag förstår anledningen och känslan författaren är ute efter att förmedla, men tyvärr, det blir bara jobbigt.

Och till sist... berättelsen som började så bra och spännande når aldrig fram, utan blir mindre och mindre spännande och slutar med ett förutsägbart och ganska tråkigt slut.

Nu låter det här väldigt negativt. Så jag avslutar med att säga att det är en modigt debutbok med mycket experimenterande!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar