onsdag 6 juli 2016

Sekten på Dimön av Mariette Lindstein

Jag har precis läst ut Sekten på Dimön av författaren Mariette Lindstein, varmt rekommenderad läsning av många olika anledningar.

Vad som gjorde att jag plockade med mig boken hem var nog författarinformationen i boken. Det står att Mariette gick med Scientologikyrkan som tjugoåring och spenderade sen tjugofem år i organisationen tills hon "flydde" år 2004, numera skriver hon och engagerar sig i sektfrågor på heltid.

Med en sådan bakgrund är det svårt att inte bli nyfiken!

Berättelsen kretsar kring en fiktiv ö utanför Bohuslän "Dimön" - och sekten ViaTerra som håller hus där. Huvudkaraktären Sofia är en ung kvinna som låter sig charmas av ViaTerras ledare Franz Oswald och börjar arbeta i organisationen.

Mitt intryck av boken är att läsarens upplevelse speglar Sofias. I början drivs man av nyfikenhet på ViaTerra och livet där. Det är för det mesta trevlig läsning, nästan som man önskar att man själv var där. Med tiden börjar saker förändras. Både läsaren och Sofia märker att det blir gradvis mer och mer konstigt, oroande och jobbigt. Det är stundtals obehaglig läsning med tunga ämnen. Speciellt mot slutet när man mer och mer börjar förstå vad ViaTerras ledare är för människa och vad det är som faktiskt driver honom.

Väldigt givande. Jag tycker boken är imponerade och viktig. Vad jag förstår kommer det två böcker till om sekten ViaTerra och dem kommer jag definitivt läsa.


Boken kan köpas på Adlibris och Bokus


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar