onsdag 15 juni 2016

Childhood's End av Arthur C. Clarke

jag läste häromdan färdigt Childhood's End av Arthur C. Clark. Boken har några år på nacken, utgiven 1953 och var för mig något väldigt intressant att läsa.

Lite kort bakgrund: När jag var liten såg jag filmen 2001: A Space Odyssey. En filmatisering av en bok av Arthur C. Clarke med samma namn. Det är inte en överdrift att säga att filmen gjorde mig helt trollbunden, och sedan dess har just den typen av Science Fiction varit alldeles speciell för mig.

Det är svårt att förklara, men skulle jag försöka så skulle jag beskriva det som Science Fiction med en långsam, realistisk, ensam, filosofisk, tankeväckande känsla. Ett klockrent exempel är boken Solaris av den polska författaren Stanislaw Lem.

Men...!

Det som gjorde Childhood's End så spännande var att den utmanade mina egna förväntningar på den genren av Science Fiction och kom med något helt oväntat. Boken handlar inte om stora rymdskepp och ensamma astronauter. Händelserna kretsar kring hur teknologiskt överlägsna (tillsynes vänligt inställda) utomjordingar anländer till vår planet och på fredligt vis tar över, och tvingar mänskligheten in i en fredlig utopi.

Frågan är bara om de har ett dolt syfte med detta...?

Boken är även ovanlig inom Science Fiction då den utforskar teman som kretsar kring det paranormala och ockulta. I utgåvan jag läste fanns en förklarande inledning där författaren själv berättar att boken kom till under en tid då hand själv var intresserad av sådana fenomen.

Det är en bok jag kommer bära med mig i huvudet ett tag känner jag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar