tisdag 15 april 2014

Borde vara död

Socialrealism, magi och övernaturliga varelser. Går det ihop?

Tydligen!

Jag måste erkänna att jag först var skeptisk när jag började läsa Borde vara död av Pål Eggert. Det är en riktigt rå och realistisk bild som målas upp av ett boende för hemlösa i Göteborg, vilket kanske inte är vad jag först söker efter när jag vill drömma mig bort till de stora slott och hemsökta herrgårdar som vanligtvis finns i den skräcklitteratur jag läser och tycker så mycket om.

Boken kretsar kring en socionom socialpedagog vid namn Sebastian som jobbar på ett illa tilltaget, nästan förfallet boende där man främst finner småkriminella, knarkare och liknande. Berättelsen tar far när en kvinna vid namn Isa dyker upp... de boende har en obehaglig tendens att ta livet av sig efter att ha umgåtts med henne.

Berättelsen drar in och fångar mig snabbt. Riktigt häftigt faktiskt, hela grejen känns originell och fräsch.

Däremot så vet jag inte om jag själv skulle kategorisera boken som skräck. Jag tycker mer det är en urban fantasy, lite som en mera rå och verklighetsnära Udda Verklighet. Allting känns för "öppet" för att vara skräck. Läsaren får personer och krafter presenterade för sig på ett sätt som gör att det aldrig riktigt finns något okänt att vara rädd för.

Mer fantasy än skräck men riktigt häftig bok i vilket fall!

Saker jag lärde mig av den här boken:
  • Prata aldrig med folk som har svans.
  • Röka cigarr och dricka sprit är ett acceptabelt sätt att använda magi på.
  • Det finns många himlar. Se till att hamna i någon av de trevligare.

Boken finns att köpa på AdlibrisBokus och cdon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar